Helgas Himmelska Mat

Helgas Himmelska Mat

Helgas Himmelska Mat

Bloggen för dig som tycker om det enkla i livet och gärna njuter lättlagad och god mat...nyttig som onyttig!

Lax

FiskPosted by Helga Tue, September 09, 2014 18:27:11
Jag tycker att färsk lax som är stekt i ugnen, är bland det godaste som finns att äta.
Inga krusiduller och mullimucker....utan bara salt, smör och lax. MUMS som passar lika bra vardag som helg.

Jag brukar göra så här:

Sätt ugnen på 230 grader.

Skölj laxen noga i riktigt kallt vatten.
Smörj en ugnsform och strö med grovt salt...lagom mängd!
Lägg i laxbiten med skinnsidan ner...salta.
Lax kräver ganska mycket salt men var absolut försiktig!!
Klicka därefter smör över laxbiten...tjong in i ugnen i ca 25 minuter.
Tiden beror så klart på hur stor och tjock lax du tänker steka...så ha koll.
Jag brukar ta ut laxen när den precis växlar från rött till rosa eftersom den alltid
eftersteker en kort stund. Den får ju inte bli torr.

En härlig Taboulleh passar perfekt som tillbehör om man vill vara lite nykommen och skippa sås och potatis. Fast en romsås är alltid gott och jag har lite experiment på gång när det gäller romsås...så jag återkommer till det.

Åh det är så gott och lättlagat :-))



  • Comments(0)//helgasmat.maplestreet.se/#post7

Plastfolie

Helga testarPosted by Helga Mon, August 25, 2014 21:49:23
Det finns produkter i ett kök, som bara måste fungera och en typisk sådan produkt är plastfolie.
Plastfolie ska lätt som en plätt gå att: Dra, riva och förpacka...utan problem!
Dock är det så att de lite billigare förpackningarna verkligen ställer till problem. Där står man och fibbar efter en ände att dra i...får tag i en liten hörna och lirkar försiktigt för att få ut en jämn och fin bit, men lyckas ändå bara få loss två cm plastfolie som sitter hårt i kläm mellan tumme och pekfinger.
Därför ställer jag mig nu frågan: Är det bara GLAD PACK som fungerar?
Vi får väl se. Jag ska prova olika märken och efterhand fylla på med noteringar.

SÅ HÄR TYCKER JAG:

ELDORADO plastfolie 60 meter -- Kommer aldrig mer in i mitt kök!
Okej...det är ju ett bra pris på plasten...men oj vad det blir skrynkligt.
Svårt att dra ut samt svårt att riva av. Har man väl en bit i handen blir
det mest en boll av det hela.





  • Comments(0)//helgasmat.maplestreet.se/#post6

Diskmedel

Helga testarPosted by Helga Sun, August 24, 2014 11:56:23
Jag har nog alltid sagt det och kommer faktiskt att säga det igen.
Det finns bara ett diskmedel och det är YES. Ett prisvärt, drygt diskmedel som verkligen tar all smuts!
Ska man köpa diskmedel med kvalité ska man köpa YES för det är precis som reklamen säger..."Det räcker längre"

Nu finns nog någon där ute som med ett pekande finger menar att man inte ska använda YES med tanke på miljön. Vet ni...jag tror det är värre att använda de billiga diskmedel som man måste ta tre gånger så mycket av...men jag ska absolut forska i detta och testa ett riktigt äkta miljövänligt diskmedel...om det finns. Återkommer!

Ändå kan jag inte låta bli att prova andra diskmedel mellan varven...och tänkte därför lista dem här efterhand. Kanske jag blir omvänd...vem vet:-))

Jag har testat:

Ajax: Nix...Ligger på prisklass mellan...men är inte tillräckligt effektivt.

W5: Tyvärr...billigt men löser inte fett.



  • Comments(0)//helgasmat.maplestreet.se/#post5

McVitie´s

Helga testarPosted by Helga Tue, May 27, 2014 13:06:48
Som testpilot hos Smartson får jag då och då nöjet att provsmaka nya produkter.
Jag tycker verkligen att det är jätteroligt och vill gärna dela med mig av mina åsikter även här på bloggen...så nu kör vi!

Denna gången ska vi utforska McVitie´s nya digestiver med smak av Cheesecake/vanilj samt Cheesecake/lemon.

Storleken på kexen är perfekt...inte för stor och inte för liten:)
Smaken av cheesecake är inte speciellt framträdande vilket passar mig utmärkt, som gärna undviker att äta just cheesecake.
Kexen med smak av lemon är alldeles för sura för mig men uppskattades av mina egna provsmakare. Däremot tyckte jag mycket om kexen med smak av vanilj...önskar bara att man drog ner något på sötman. Något som även mina provsmakare höll med om.
Det jag tycker speciellt om med digestiverna är den goda havresmaken i själva kexet...Mums!

För mig som räknar kalorier är det katastrof då ett kex innehåller 67 kcal...men om man inte bryr sig om det...skulle troligen ett paket slinka ner utan bekymmer...gärna till ett
glas kallt rosé.


Jag kan inga priser i huvudet just nu...men återkommer med det.

Jag kan absolut rekommendera Cheesecake vanilj och för dig som även gillar surt kan nog Cheesecake lemon sitta fint.




  • Comments(0)//helgasmat.maplestreet.se/#post4

Baconsås

BaconPosted by Helga Thu, May 08, 2014 23:04:03
Vet ni vad jag tycker är mumsgott? Jo, pasta med baconsås...en ypperlig rätt som passar lika bra till vardags som till helgen.
Här kommer receptet och det är superenkelt.

PASTA MED BACONSÅS

Ingredienser för två personer

250 gram champinjoner
1 lagom stor lök
1 pkt bacon...gärna Svensk rapsgris
1 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
Salt, peppar, sirap

Gör så här

Skölj och skär svampen i lagom stora bitar samt hacka löken
Bryn lök och svamp.Tillsätt salt, peppar och en liten skvätt sirap
och stek på medelvärme tills det blir så där mumsigt gott

Under tiden som svampen steker skär du bacon i bitar och slänger ner i ett kallt stekjärn.
Stek på lagom värme tills baconet är knaprigt

Blanda svampröran med bacon och tillsätt crème fraiche, vispgrädde samt vatten
Rör om och låt koka samman kring fem-tio minuter på svag värme.

Smaka av. Kanske du behöver tillsätta mer salt och peppar.
Personligen använder jag gärna grönpeppar och så klart Salvia...min absoluta favoritkrydda.

Servera med valfri pasta samt en härlig grönsallad.

Bon appetit:)



  • Comments(0)//helgasmat.maplestreet.se/#post3

Falukorvsgryta

KorvPosted by Helga Wed, March 26, 2014 21:33:50
Den här korvgrytan hittade jag på en dag när jag inte hade något bättre för mig.
Ville förändra den traditionella Korv Stroganoffen och resultatet blev " Helgas Falukorvsgryta"
Ska man nu äta korv så tycker jag att man ska leta efter korv med hög kötthalt...men självklart ska ni ta den falukorv som ni tycker bäst om!

INGREDIENSER:

1 falukorv 800 gram
1 lagom stor lök
500 gram krossade tomater
2 dl vispgrädde
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1/2 tsk chilipulver
2 msk ljus sirap
1/2 msk Felix tomatketchup
Färsk timjan...torkad timjan går också bra
Salt & peppar

TILL GRYTAN:

1. Dela korven i lagom stora bitar. Jag brukar skära 1 cm tjocka skivor, som jag delar i
fyra bitar.
2. Skala och hacka lök
3. Bryn korv och lök. Krydda med paprikapulver.
4. Häll över i en gryta.
5.Tillsätt krossad tomat, vispgrädde, timjan, curry, chili, sirap och ketchup.
6. Rör om och låt koka upp.
7. Krydda med salt och peppar efter tycke och smak. Det gäller alla kryddor...älskar du
curry så tycker jag att du ska ta mer curry:)
8. Låt grytan koka samman en liten stund
9. Simsalabim och grytan är klar:)


Servera med jasminris och krispig sallad.
Skulle du råka ha lite persilja hemma så dekorera gärna maten med en kvist...
både gott och fint!






  • Comments(0)//helgasmat.maplestreet.se/#post2

Sött

Helgas Himmelska MatPosted by Helga Wed, March 19, 2014 14:15:18
Måste visa mitt senaste köp som kanske inte var helt genomtänkt. Inget fel på varan...absolut inte...men för min del var det helt tokigt eftersom jag varken är förtjust i Amaretto eller socker:-)
Lidl hade Italienska veckor och jag hade tydligen köpnojja...jag som nästan aldrig köper kakor.
Vill jag ha något sött och gott ska det vara rejäla grejor som Prinsessbakelse eller Budapestbakelse.
Hur som helst... Idag öppnades kakpaketet och kakorna i sig var väldigt spröda och lagom stora/små men alldeles för söta.

SOCKERFAKTA:
100gram Amarettikakor innehåller hela 74 gram socker vilket motsvarar 21 stycken sockerbitar.
Stoppar du i dig 100 gram socker får du i dig 400 kcal.

Eftersom jag älskar att räkna kalorier måste jag nu jämföra med något annat och då det inte finns fler kakor i huset tittar vi på Marabou mörk choklad 86%

100 gram innehåller 13 gram socker och eftersom en sockerbit väger 3,6 gram motsvarar det 3,5 stycken sockerbitar...Spännande eller hur:-))

Alltså kan du äta sex stycken chokladkakor på 100 gram eller ett halvt paket Amarettikakor för samma mängd socker...MEN det var sockret det...fettet däremot ställer ju till det hela.

FETTFAKTA:
Sex paket chokladkakor innehåller 339 gram fett och ett halvt paket Amarettikakor innehåller 10,2 gram fett.

Så summan och den där kardemumman blir:
100 gram chokladkaka: 645 kcal ( 6 stycken = 3870 kcal )
100 gram Amarettikaka: 436 kcal (1/2 paket= 436 kcal )

Socker eller fett? Ja det är en smaksaksmiley








  • Comments(0)//helgasmat.maplestreet.se/#post1

Katalanska köttbullar

KöttfärsPosted by Helga Mon, March 17, 2014 20:19:18
Inför vår spanska afton fick jag ett tips på Katalanska köttbullar. Jag studerade receptet noga och bestämde mig för att prova. Receptet kändes nykommet och inte allt för komplicerat vilket passar mig perfekt:)

Det blev jättebra och jag kommer absolut att tillaga dessa speciella köttbullar igen.
Då så...till receptet!

...KATALANSKA KÖTTBULLAR...
INGREDIENSER:
3 msk ströbröd
4 msk tomatjuice
300 gram blandfärs
Salt och nymald svartpeppar
3 krm nymald muskotnöt
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 grön paprika
1 burk krossade tomater
1 dl rött vin
1 tsk strösocker
3 msk hackad bladpersilja

Låt ströbröd och tomatjuice svälla samman ca 10 minuter
Blanda ner köttfärsen till en smidig smet...salta, peppra och blanda ner muskot efter tycke och smak.
Riv halva löken och hela vitlöken fint och blanda ner i smeten
Forma små köttbullar och stek på medelvärme i hälften av oljan.
Lägg köttbullarna på ett fat och häll resterande olja i stekpannan.
Skiva den kvarvarande halva löken och stek mjuk i oljan.
Ansa, kärna ur och strimla paprikan och lägg ner den tillsammans med löken.
Häll på tomater, vin, socker och persilja. Låt koka samman någon minut innan köttbullarna läggs i och allt får bli varmt.

Så här gjorde jag:
Just nu är jag inne i en period där jag steker i rapsolja blandat med flytande margarin.
Tycker det blir en bra smakblandning men det är ju helt en smaksak:)

Jag tog även salt i tomatsåsen. En så där lagom mängd för att få balans mellan socker och salt:) Står inte i grundreceptet men jag tycker det blir godare.

Smaklig spissmiley












  • Comments(0)//helgasmat.maplestreet.se/#post0